Aylesbury Vale Family Home

We were particularly delighted to design the lighting for this renovation project as we had been recommended by previous clients who are friends with the owners.  We knew it was going to be a very interesting project as it is 16th  and 19th century listed buildings, with the old part of the house being traditional cob construction, that were linked together with 21st century materials.

The clients continued to occupy the property during the renovation. The work was in two phases, they lived in one part while other part was converted, then moved across to the other section when the first phase was complete.

Our brief was to light all rooms except the contemporary garden room extension which was handled by the architect. This included the amazing award-winning glass link, the outside of the house, and the hallway with its spectacular award-winning staircase. This renovation won Highly Commended in the Aylesbury Vale District Council Design Awards, 2017. The architects were Ian Slater Architectural Design and project management and construction was provided by Elysium Properties (UK) Ltd.

For both the glass link and the main hall we combined ambient lighting of wall lights with mood lighting created by low level recessed floor washers, uplighting groundlights and groundlights to gently highlight the main staircase at night. Rako wireless lighting controls were installed to minimize disturbance to the historic structure and make creating different atmospheres simple.

View more of Sam Coles Lighting’s portfolio.

For more information or to discuss an upcoming project

CONTACT US
MENU